About me
Hallo! Ik ben Coen Zondervan en ik ben fotograaf. Ik ben een nieuwsgierig mens en heb veel belangstelling voor mensen en dieren en wat zij doen. Ik kijk en zie veel, dat worden m'n beelden, meestal als foto, soms als film.

Beeld
In welke vorm een beeld zich bevindt doet er eigenlijk niet zo toe. Wat telt is het beeld zelf. De emotie, het moment. Door de tijd heen ben ik daar anders naar gaan kijken en er meer waarde aan toe gaan kennen. Gebeurtenissen zijn er niet alleen in het leven van de mensen die ik door de lens zie. Ze zijn er ook in het mijne. Sommige daarvan zijn erg zwaar geweest en hebben me als mens anders in het leven gezet. Letterlijk en figuurlijk een andere kijk op het leven. On and off camera.

Teamwork
Mijn dochter Megin is ook fotograaf en filmmaker. Zij studeerde af aan de Willem de Kooning in Rotterdam. We fotograferen veel samen. Met Megin als regisseur maak ik regelmatig een "side step" naar bewegend beeld. Prachtig!?

Het was altijd al mooi
Fotografie heb ik altijd al geweldig mooi gevonden. Ik had het geluk dat fotografie als kind altijd al om mij heen was.. Zelfs van mijn overgrootouders heb ik tientallen foto's. Het boxje met rolfilm van mijn opa was de camera waarmee ik m'n eerste foto maakte.

Brede belangstelling
Naast fotografie vond ik ook andere zaken interessant. En zo kwam ik bij Fodor terecht als product manager.
Daar werkte ook Rob Ebhel als manager van Olympus Foto. Hij was ook free-lance persfotograaf. Hij bracht me in contact met Rob van Heyst. Een fotograaf die, met schijnbaar achteloos gemak, geweldige beelden maakte. Beide mannen waren heel inspirerend. Dat wilde ik ook! In de studio van Rob van Heyst heb ik veel geleerd en besefte ik ook dat mijn basis beter kon. Zodoende heb ik de opleiding fotografie aan de Fotovakschool in Apeldoorn gevolgd.

De nieuwe (digitale) wereld
De wereld ziet er nu anders uit. Ik heb de omslag van analoge naar digitale fotografie gemaakt en ben er blij mee. Maar het ging niet vanzelf. Eerst wilde ik er meer van weten want ik begrijp graag wat ik doe. Met kleuterschool jeugdvriend Leen Nieuwenhout begon de digitale ontdekkingsreis. Hij werkte als IT-specialist bij TNO en vroeg me: "wil je het begrijpen of wil je een gebruiker worden". Ik heb iets gezegd van: "probeer het me maar uit te leggen, als ik het niet meer snap zeg ik het wel". En ik snapte het. Zodoende heb ik de afgelopen jaren niet alleen gefotografeerd maar ben ik ook betrokken geweest bij het ontwikkelen van verscheidene e-media projecten voor bedrijven en overheidsinstanties.

Nog steeds mooi
Nu zijn de verschillende disciplines met elkaar verbonden. Fotografie, film, content. Het valt allemaal samen. En ondanks de snelheid waarmee gebeurtenissen in dat domein zich afspelen, is ook daar de kracht van de fotografie onverminderd. Misschien zelfs wel groter dan ooit. En dat vind ik mooi.